Najsmaczniejsze polskie potrawy, kto ich nie próbował, ten nie wie co traci
Dziś podam kilka przepisów na nasze smakołyki
Bigos:
Składniki
ilość porcji: 6
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule, drobno posiekane
- 2 łyżki oleju
- 1 pętko kiełbasy zwyczajnej, pokrojone w plasterki
- 250 g wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę
- 250 g cielęciny (lub łopatki wieprzowej), pokrojonej w kostkę
- 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 150 ml czerwonego wina.
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 1/2 garści suszonych grzybów
- 1/2 garści suszonych śliwek
- 2 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku.
Gołąbki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka)
- główka kapusty
- 200 g ryżu
- sól, pieprz
- majeranek
- natka pietruszki
- cząber
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- masło
- 1 l bulionu olej