Polska kuchnia

Najsmaczniejsze polskie potrawy, kto ich nie próbował, ten nie wie co traci :)

Dziś podam kilka przepisów na nasze smakołyki :)

Bigos:

Składniki
ilość porcji: 6

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pętko kiełbasy zwyczajnej, pokrojone w plasterki
  • 250 g wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę
  • 250 g cielęciny (lub łopatki wieprzowej), pokrojonej w kostkę
  • 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 150 ml czerwonego wina.
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1/2 garści suszonych grzybów
  • 1/2 garści suszonych śliwek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego                                              
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku.

Gołąbki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka)
  • główka kapusty
  • 200 g ryżu
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • cząber
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • masło
  • 1 l bulionu olej